nokia 3110c tracking software 9210i super spy camera v2 7 android click tracking spybot search and destroy free for windows 7

Kulinaria

 

Skrzydełka kurczaka w ananasach i miodzie

Paulinko! Dziękuję Ci za przepis na to danie, którym już tyle lat olśniewam gości!

Składniki na 3 osoby:
– 1,20 kg skrzydełek kurczaka,
– puszka ananasa,
– 5 łyżek miodu gryczanego (ostatecznie może być inny ciemny i płynny).


Narzędzia:
naczynie żaroodporne ze szczelną przykrywką,
ostry nóż.

 


Wykonanie:
Skrzydełka starannie myjemy i kroimy tak, jak pokazano na zdjęciu na dwie części. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, solimy i przykrywamy. Tak przygotowane skrzydełka wstawiamy do rozgrzanego do 200° piekarnika i pieczemy ok. 45 min. Następnie wyjmujemy naczynie, zlewamy starannie płyn, który się pojawił (to najważniejsza czynność, jeśli tego nie zrobimy, potrawa będzie do niczego!!!).

Teraz posypujemy skrzydełka pokrojonymi w kostkę ananasami, polewamy sokiem z puszki i dodajemy miód. Wstawiamy na kolejne 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°.


Najlepiej smakują z sałatką grecką – smacznego!

 

 

 

Rosyjska letnia sałatka

 

Składniki na 3 osoby:
30 dkg cielęciny
3 jajka ugotowane na twardo
1 papryka (żółta lub czerwona)
3-4 pomidory
1-2 ogórki
czosnek marynowany
1/2 deserowej łyżeczki oliwy z oliwek
ocet
majonez
przyprawy

 

Wykonanie:

Cielęcinę gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1/4 szklanki octu. Studzimy i kroimy w cienkie paseczki. Marynowany czosnek drobniutko siekamy i ucieramy z oliwą. Jajka kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę i pomidory.

 

 

Ogórki kroimy w paseczki tak, jak pokazano na zdjęciu. Dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu.

Może być samodzielnym daniem, a można podawać do mięs na ciepło i na zimno.

 

Smacznego!

 


 

Ogórki małosolne po polesku (takie jak w Supraślu)


Składniki:
1 kg małych, świeżych ogóreczków
1 łyżka stołowa soli
kilka liści wiśni
kilka liści dębu
kilka gałązek kopru (najlepiej z nasionami)
2-3 ząbki czosnku
3-4 liście chrzanu
1,5 litra wody źródlanej, ze studni lub neutralnej nie mineralizowanej (nie może być chlorowana!!!)

 

 


Narzędzia:
kamionkowe naczynie
przykrywka szklana lub drewniana
kamień

 

 


Ogóreczki, liście chrzanu, wiśni i dębu oraz koper wkładamy do miski i starannie myjemy. Bierzemy kamionkowe naczynie, przykrywkę i kamień i wyparzamy je wrzącą wodą. Umyte produkty układamy naprzemiennie w wyparzonym naczyniu:
– warstwa ogórków
– warstwa przypraw.
Czynności powtarzamy do wyczerpania produktów. Na wierzch kładziemy obrany ze skórki czosnek.

 

 


Do przezroczystego pojemnika (żeby było widać, czy sól się rozpuściła) odpowiedniej wielkości wlewamy wodę, wrzucamy sól i mieszamy aż do rozpuszczenia. Woda nie może być ani przegotowana, ani ciepła! Roztworem tym zalewamy ułożone w naczyniu ogórki z przyprawami. Przykrywamy pokrywką i dociskamy kamieniem. Nie zalewamy do samego końca pojemnika, bo ogórki puszczą wodę i może dojść do zalania powierzchni, na której przechowujemy pojemnik. Trzymamy w niezbyt wysokiej temperaturze. Nadają się do jedzenia już po 24 godzinach, ale najlepsze są po 48.

 

 

Smacznego!
 
następny artykuł »


©2008 Alla Alicja Chrzanowska.